4. Welvarend Venlo

Economie

Nieuwe economische visie en daarvan afgeleid (herijkt) Economisch Uitvoeringsprogramma
In 2023 zijn de economische ambities uit de strategische visie 2040 vertaald naar een Economische Visie Venlo 2030, die door uw raad is vastgesteld. Samenvattend is de ambitie van de Economische Visie Venlo 2030 om samen met strategische partners een optimale en duurzame economische ontwikkeling te realiseren, als basis voor een brede welvaart. We streven naar Venlo als een inclusieve en circulaire stad, waar het prettig werken, wonen, verblijven, recreëren en leren/studeren is. Dit is in de stad zichtbaar in de vijf speerpuntsectoren: agrofood, maakindustrie, logistiek, vrijetijdseconome en zorg. Ook is het zichtbaar in acht stedelijke gebiedsontwikkelingen: havenontwikkeling, Brightlands Campus Greenport Venlo, Greenport Venlo, Veilingterrein, Kazerneterrein, ontwikkeling Venlo-Noord, herontwikkeling & verduurzaming bedrijventerreinen en binnenstad/spoorzone. De visie heeft “van volume naar waarde” als adagium en kent vier uitgangspunten, met daarin diverse richtinggevende keuzen. Deelambitie voor het uitgangspunt kennis is de kennisbasis van de stad en regio naar een structureel hoger niveau tillen. Voor het uitgangspunt ruimte is de deelambitie meer (maatschappelijke) waarde halen uit de bestaande ruimte en hierbinnen inspelen op veranderingen op het gebied van klimaat en circulaire economie.
De deelambitie voor het uitgangspunt transities is: transities doormaken is doen; een groot deel van de gemeentelijke inzet richt zich op het toepassen in de praktijk samen met bedrijven en kennisinstellingen, met extra aandacht voor de positie van het MKB. Tenslotte is er het uitgangspunt positie, die de deelambitie heeft: Venlo als gewaardeerd centrum van de (Eu)regio; als logistieke hotspot, Greenport en koopcentrum, én op het gebied van duurzame energie, onderwijs, recreatie, cultuur, horeca en specialistische zorg. Dit maken we concreet in een Uitvoeringsprogramma Economische Visie.
Versterking speerpuntsectoren met innovatie
Venlo zette ook in 2023 op versterking in van de regionale economie door de ondernemers in de sectoren agrofood, maakindustrie, logistiek en vrijetijdseconomie te blijven stimuleren en ondersteunen bij het innoveren en ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen om zo de regionale concurrentiepositie en toegevoegde waarde te vergroten. Hierbij is nauw samengewerkt met de partners in quattro helix verband. De positie van Stichting Economic Development Board Crossroads Limburg is hierbij randvoorwaardelijk geworden. Deze stichting is verder verzelfstandigd en geprofessionaliseerd.
De stichting beschikt over eigen financiële middelen, verkregen uit Regiodeal-middelen. De samenwerking met ondernemers, onderwijs, overheid en omgeving is hiermee verder vormgegeven.
Versterking vrijetijdseconomie
Vrijetijdseconomie is één van de vier economische pijlers binnen de gemeente Venlo. Uitgangspunt is een vitale sector die bijdraagt aan een gezonde, aantrekkelijke en gastvrije gemeente. Inzet zijn de toeristische speerpunten Steyl, Arcen en de Venlose binnenstad, onderling verbonden door de Maas en het groene buitengebied. Ondanks alle externe gebeurtenissen, heeft de toeristische sector zich kwalitatief doorontwikkeld. Er is uitvoering aan de TRAP 2023 gegeven en er zijn diverse voorbereidingen voor de TRAP 2024 getroffen. Het Herijkt Actieprogramma Vrijetijdseconomie Noord-Limburg is vastgesteld. Hier gaven we samen met stakeholders uitvoering aan.
Voldoende ruimte om te ondernemen
Het aantrekkelijk maken en houden van bedrijventerreinen blijft belangrijk. Dit betekent dat in 2023 de herstructurering en verduurzaming van terreinen is voortgezet, samen met de Stichting Duurzame Bedrijventerreinen. Er zijn enkele concrete herstructureringsplannen uitgewerkt.
Venlo beschikt nog over een kleine hoeveelheid uitgeefbare kavels. Naast herstructurering, is de ontwikkeling van een nieuw bedrijventerrein noodzakelijk. Dit wordt ook door de Economische Visie Venlo 2030 onderschreven. Eén van de acties is het ontwikkelen van een nieuw bedrijventerrein voor het lokale en regionale MKB. Dit nieuwe bedrijventerrein is nadrukkelijk niet voor grootschalige logistiek bedoeld. Uit een conservatieve behoefteraming wordt er in 2030 een tekort van 25ha in het werklocatietype “modern gemengd” verwacht. In 2024 loopt dit op naar een tekort van 40ha. Het is nadrukkelijk ook een regionaal vraagstuk. Naast de getoonde kwantitatieve behoefte, is er een kwalitatieve behoefte. Met het voorgenoemde segment worden bedrijventerreinen bedoeld, die gericht zijn op het opvangen van lokaal en regionaal MKB op kleinere kavels. Deze zit in kleinere bedrijfskavels tot en met 5ha voor reguliere industriële bedrijvigheid op de maakindustrie en logistiek. Hier is dus nadrukkelijk sprake van een greenfieldontwikkeling, geen nieuwe grootschalige tradeports.

Deze pagina is gebouwd op 05/08/2024 08:41:33 met de export van 05/08/2024 08:26:04