Deze beknopte beleidssamenvatting heeft tot doel u inzage te geven in een beperkt aantal opvallende ontwikkelingen tijdens het afgelopen jaar. Dus zeker niet uitputtend, daarvoor verwijzen wij u graag naar de betreffende programma's.
Het gaat gemiddeld genomen goed in Venlo, met haar inwoners en met de gemeentelijke organisatie. Dat is zichtbaar. Niet alleen in het (opnieuw) gedaalde aantal huishoudens met een langdurig laag inkomen, de toegenomen bouwactiviteiten, de verder gedaalde leegstand in onze binnenstad of de verder verbeterde financiële kengetallen van de organisatie. Het is ook zichtbaar in het opnieuw toegenomen vertrouwen van onze inwoners in het gemeentebestuur. In u als raad en in de keuzes die u maakt.
En onze stad is opnieuw gegroeid. Het aantal Venlonaren nam opnieuw toe, naar 103.677. Per saldo een groei van 335. En dat is goed nieuws. Niet alleen neemt daardoor de gemiddelde leeftijd en daarmee de demografische druk licht af, maar ook voor een omgeving waarin het arbeidsaanbod schaars is. Venlo heeft nieuwe inwoners nodig om op termijn haar voorzieningen en welvaart in stand te houden.
De regio Nijmegen en de Brainportregio rondom Eindhoven in het bijzonder laten een robuuste ontwikkeling zien. Dat biedt kansen om niet alleen te bouwen voor de eigen behoefte, maar ook een deel van de bovenregionale vraag op te vangen. Er zijn daarmee perspectieven mogelijk, die recent nog als niet realistisch konden worden gezien. Perspectieven die niet alleen kunnen bijdragen aan een verdere differentiatie en verbetering van de woon- en leefkwaliteit in Venlo, maar ook aan de leefbaarheid van onze dorpen en wijken. In het verlengde daarvan hebben wij -gezamenlijk met u- een verstedelijkingsopgave voorbereid, inclusief een doorontwikkeling van Venlo naar een stad met 125.000 inwoners. In maart vorig jaar hebben we een woondeal ondertekend, die goed aansluit bij deze ambitie en de landelijke ambitie om tot 2030 bijna 1 miljoen woningen toe te voegen.
Tegelijkertijd hebben we in 2023 de voorbereidingen afgerond om een soepele invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2024 mogelijk te maken en zijn we gestart met de ontwikkeling van de omgevingsvisie. De Atlas Venlo 2040, waarin trends en ontwikkelingen op Venlose schaal zijn vertaald, is daar een tussenproduct van.
Nieuwe plannen ontwikkelen en initiatieven nemen betekent ook dat we -meer dan in het verleden- inwoners en belanghebbenden daarbij betrekken. In relatie tot ruimtelijke plannen is dit inmiddels een verplichting en ook het coalitieakkoord is heel helder ten aanzien van onze ambitie om goed naar de wensen en behoeften van onze inwoners te luisteren en aansluiten bij hetgeen zij nodig hebben om zelf tot initiatieven te komen. In januari stelde u daartoe het beleidskader burgerbetrokkenheid vast, waarin ook de aanbevelingen uit het eerder gehouden rekenkameronderzoek zijn meegenomen. Een voorbeeld van de wijze waarop wij hieraan gezamenlijk met inwoners invulling geven zijn de wijk- en dorpsdraaiboeken met betrekking tot (de te nemen maatregelen en rolverdeling bij) hoogwater.
Het afgelopen jaar stond ook in het teken van het 60-jarig partnerschap tussen Krefeld en Venlo. Beide steden hebben dit jubileum aangegrepen om gezamenlijk een partnerschapsovereenkomst aan te gaan met de Oekraïense stad Kropyvnytskyi, om zo onze solidariteit met Oekraïne tot uitdrukking te brengen.
Samenwerken doen we niet alleen grensoverstijgend, maar vooral ook binnen Noord-Limburg. Zo hebben we uitvoering gegeven aan de afspraken uit de bestaande Regio Deal met het Rijk en voorbereidingen getroffen voor de aanvraag voor een nieuwe Regio Deal. En met succes. In 2024 mogen we van het Rijk een nieuwe Regio Deal aanvragen met een Rijksbijdrage van € 10 miljoen, te vermeerderen uiteraard met onze eigen bijdrage en bijdragen van derden.
Het is binnen de sector gemeenten in 2023 veel gegaan over het financieel ravijn. We hebben de afgelopen jaren te maken gehad met een kabinet dat buitengewoon ambitieus was op tal van terreinen en tegelijkertijd financiële afspraken met de overheidslaag die geacht werd hieraan uitvoering te geven, niet nakwam. En hoewel Venlo er financieel relatief goed op staat en we bij het maken van keuzes een solide financiële koers hebben gevolgd, kijken we met enige zorg naar deze ontwikkeling. Daar hebben we u al eerder over geïnformeerd. Het is immers niet duidelijk wat dit in financiële zin voor ons, maar ook voor de sector gemeenten als geheel en voor onze lokale voorzieningen gaat betekenen.
Tegen de achtergrond van de behoefte om de begroting in de toekomst minder te belasten bij afwegingen rondom de voor de toekomst van Venlo majeure strategische opgaven met een groot maatschappelijk rendement heeft u in 2023 het Strategisch investeringsfonds vastgesteld.
We zijn -in het voorjaar van 2024- halverwege de bestuursperiode aangekomen. Inmiddels hebben we vast kunnen stellen dat nagenoeg alle in het coalitieakkoord opgenomen activiteiten zijn gestart en deels al zijn gerealiseerd. We hebben de verwachting dat we daarmee op koers liggen om alle afspraken uit coalitieakkoord in deze bestuursperiode uit te voeren.