4. Welvarend Venlo

Kennisinfra en arbeidsmarkt

Uitvoeringsprogramma 'Werken in Venlo'
In samenwerking met onder meer bedrijven, netwerkorganisaties, maatschappelijke organisaties en kennispartijen is in 2022 een uitvoeringsagenda ‘Werken in Venlo’ opgesteld. Een aantal prioritaire projecten zijn in 2023 verder uitgevoerd, waaronder het talentenpaspoort, jongeren kennis laten maken met bedrijven in de regio en Leven Lang Ontwikkelen. Er is werk gemaakt van de digitale matchtingsapplicatie, waar het talentenpaspoort een onderdeel van vormt. De aanbestedingsprocedure hiervoor is opgestart. Jongeren hebben nader met bedrijven kennisgemaakt. Dit gaf hen een beter beroepsbeeld en stimuleert het beroepsonderwijs in de regio. Concreet zijn de pilot "Achter de voordeur" (havisten op locatie en kennismaking met bedrijven), praktijkgericht programma Havo (verbinding ondernemers en Fontys Venlo) en de voorbereidingen voor project MBO 1-4 (voorbereiding op werksituatie) te noemen. Daarnaast is het leerwerk-bedrijf "Buitengewoon" gestart, met een focus op jongeren in het praktijkonderwijs. Er zijn voorbereidingen getroffen, voor een plan van aanpak voor zijinstroom in samenwerking tussen UWV, Supply Chain Valley en gemeente. Ook is actie ondernomen op de aanpak tekorten professionals in de Jeugdzorg. Eén jeugdzorginstelling is gestart met de voorbereiding en uitvoering van ontwikkeltrajecten samen met Gilde en Fontys. De focus ligt hierbij op MBO4 studenten en het gereed maken voor de arbeidsmarkt. Voor wat betreft Leven Lang Ontwikkelen is er een jaarplan Leerwerk Loket Noord-Limburg opgesteld en bestuurlijk samengesteld  met diverse samenwerkende partijen. Ook keken we naar een social return on investment, in afstemming met de regiocoördinator, specifiek voor ontwikkeling en scholing.

Uitrol Venlo studentenstad
Het Meerjarenprogramma Venlo Studentenstad zorgt met projecten voor de verbinding en kennismaking tussen Venlo en de studenten. In 2023 heeft dit in de introductie van een studentensportkaart geresulteerd en een Venlo Introduction Programma voor nieuwe studenten. Voor wat betreft studentenhuisvesting is er extra harde plancapaciteit gecreëerd. Er is continue communicatie via checkvenlo.nl en er is structureel overleg met studie- en studentenverenigingen. Er is een goede basis voor studenten in Venlo gelegd.
Doorontwikkeling Brightlands Campus Greenport Venlo
De doorontwikkeling van de Venlose kennisinfrastructuur is belangrijk om de gewenste beweging te maken naar een meer kennis georiënteerde economie. De Brightlands Campus Greenport Venlo vormt hierbij het centrale middelpunt waarbij de samenwerking tussen bedrijven en onderwijs voorop staat. In de ambitie zoals deze voorligt voor de doorontwikkeling van de Brightlands Campus Greenport Venlo wordt stevig ingezet op meer bedrijven, meer studenten en meer onderzoekers. In 2023 is een projectleider studentenhuisvesting Brightlands Campus gestart om Ontwikkelstrategie Campus Zuid te realiseren (huisvesting en speeltuin). Eveneens is de strategische samenwerking met UM verder vormgeven als manifeste kennisdrager op deze campus.
9-sporenaanpak internationale werknemers
De integrale aanpak internationale werknemers is in 2023 voortgezet en waardevol gebleken. Er zat veel dynamiek in de sporen uitvallers/overlast dakloosheid en Huisvesting. Om de overlast dakloosheid te beperken is een actieplan dakloosheid arbeidsmigranten opgesteld en in uitvoering. Hierbij is naast de inzet van stichting Barka ook een straathoekwerker ingezet. Hiermee worden daklozen begeleid naar perspectief (terug land van herkomst en/of naar werk). We hebben ook repressief opgetreden via integrale handhavingsweken in de binnenstad in samenwerking met diverse instanties (politie, IND, Arriva en dergelijke). Ook zijn eerste stappen gezet naar een regionaal outreachtend team dat gepositioneerd wordt bij het Zorg en Veiligheidshuis Noord Limburg. Qua huisvesting toetsen en begeleiden we huisvestingsinitiatieven, die door uitzendbureaus of professionele huisvesters bij ons ingediend worden, conform het beleidskader huisvesting internationale werknemers (shortstay). Gelet hierop, is ook het beleidskader Huisvesting Internationale werknemers geëvalueerd. Ook is gestart met de invoering van de wet Goed Verhuurderschap. Voorbereidingen zijn getroffen en een meldpunt voor misstanden is ingericht. De verdere implementatie van de wet loopt door in 2024 en 2025. Om verdere kwetsbaarheid te voorkomen is goede informatievoorziening belangrijk. In 2023 is de MYinfoNL app gelanceerd in Venlo en in de regio Noord Limburg. Deze geeft relevante informatie over wonen en werken in onze regio in 16 talen. In regionaal verband is tevens de bestuursopdracht Arbeidsmigranten vastgesteld. De bestuursopdracht ziet toe op de regionale samenwerking op dit thema.

Deze pagina is gebouwd op 05/08/2024 08:41:33 met de export van 05/08/2024 08:26:04