1. Gezond en actief Venlo

Meedoen

Geldzorgenbeleid

Het beleidskader geldzorgen is in 2023 vastgesteld en met het vaststellen van het uitvoeringsprogramma is ook direct overgegaan tot implementatie. Dit zorgt na een zorgvuldig en omgevingsgericht proces voor draagvlak bij samenleving, bestuur en organisatie. Enkele concrete acties zijn het realiseren van meer dan 20 MenstruatieUitgiftePunten, doorontwikkelen schuldhulpverlening en het aanpassen van de verordening meedoenregeling voor lage inkomens om meer inwoners te bereiken.
Hiernaast is er in 2023 ook blijvende aandacht geweest voor de gevolgen van de energiecrisis en inflatie onder meer via het Venlo-fonds. Zo is er in 2023 aan duizenden inwoners energietoeslag uitgekeerd, waarbij deze toeslag voor een ruime groep inwoners tot 150% van de bijstandsnorm is verhoogd, meer dan we van het rijk gecompenseerd kregen. Ook maatschappelijke partners hebben we ondersteund met subsidiemogelijkheden via Venlo-fonds.  Verder hebben financieel kwetsbare inwoners extra prioriteit gekregen bij de verduurzamingsaanpak. Maatschappelijke instellingen die te maken kregen met een toegenomen vraag zijn in 2023 ook extra ondersteund, zoals de Voedselbank met tevens een stimulans voor consumptiegedrag van gezonde producten.

Sociale Basis
De opdracht van de Sociale basis (met Incluzio als uitvoerder) is op 1-4-2023 verlengd met 3 jaar. De evaluatie (2022) heeft geleid tot een aanscherping op 3 hoofdpunten, te weten:

  1. datagericht werken in de wijk
  2. preventief werken
  3. collectivisering (ondersteuning aan onze inwoner gebeurt in groepsverband waar kan, individueel waar moet).

In Venlo-Oost is met de buurt succesvol gewerkt aan het realiseren van het jongerencentrum Jeugdhuis Venlo-Oost.
In 2023 is ook gestart met het organiseren van verschillende activiteiten en gastlessen in het middelbaar onderwijs over het thema jonge mantelzorgers. Aandacht, begrip en steun voor deze jonge mantelzorgers groeit door deze aanpak.
Gemeenschapsaccommodaties
Op 29 november 2023 heeft de gemeenteraad het beleidskader Koers gemeenschapsaccommodaties Venlo 2023-20233 vastgesteld. In afwachting van de vaststelling van het beleidskader zijn sommige uitgaven vertraagd omdat we eerst duidelijkheid over de koers voor de komende jaren wilden hebben. Nu hier duidelijkheid over is, gaan we de plannen oppakken. Ook zijn we in 2023 gestart met het opstellen van een uitvoeringsprogramma en een onderzoek naar de mogelijkheid van een gemeenschapsaccommodatie in Venlo-Oost. Dit onderzoek richt zich in eerste instantie op een behoefteanalyse van de wijk en de gebruikers waarna in 2024 ook gesproken gaat worden met andere maatschappelijke partijen. De behoefteanalyse wordt voor de kadernota aan de raad opgeleverd waarna zo snel mogelijk ook met de fase haalbaarheidsstudie en vertaling naar de techniek en een programma van eisen kan worden overgegaan.
Hiernaast hebben we diverse gemeenschapsaccommodaties financiële steun geboden om ze in stand te houden.
Werk & Inkomen

  • Om betaald werk voor zo veel mogelijk inwoners bereikbaar te maken, werkten we met ons netwerk van partners aan een zo inclusief mogelijke arbeidsmarkt. Hoewel er, mede doordat er meer statushouders bij kwamen, sprake is van een lichte volumestijging, volgt uit de analyse van de bijstandsbudgetten dat Venlo voor wat betreft het jaar 2023 positief scoort in vergelijking met de landelijke trend.
  • Ook wordt er meer geïnvesteerd in inwoners voor wie betaald werk (nog) niet in het vooruitzicht ligt. Een in 2022 gestarte pilot hiervoor is in 2023 geïntegreerd binnen de staande werkwijze. De pilot richt zich meer op het vitaliseren en positief ondersteunen van onbenutte talenten.
  • De integrale, wijkgerichte werkwijze wordt doorontwikkeld en in praktijk gebracht. Succesvolle projecten uit eerdere jaren zijn voortgezet

IZA
In 2023 hebben de regio’s Noord- en Midden-Limburg in het kader van de uitwerking van het Integraal Zorgakkoord (IZA) samen met zorg- en welzijnspartners een regiobeeld opgesteld. De aanpak van de regionale opgaven staat in een regioplan dat eind 2023 is opgeleverd. Het regioplan vormt het kader voor alle betrokken partijen om hun activiteiten in het kader van IZA verder te ontwikkelen. Met alle gemeenten stelden we daarnaast een samenwerkingsovereenkomst op die in alle 14 gemeenten is vastgesteld. Het gemeentelijk uitvoeringsplan wordt in het eerste kwartaal 2024 vastgesteld.
Asielzoekers/ Oekraïense ontheemden
Voor de opvang van de Oekraïense ontheemden ontvangt de gemeente een vergoeding per gerealiseerde opvangplek. Voor de opvang van asielzoekers worden de kosten door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gedragen. Gemiddeld zijn er in 2023 470 opvangplekken gerealiseerd voor Oekraïense ontheemden. We lopen nog wat achter bij de opgaven die verder oplopen. De opgave voor 2023 bedroeg 682 en is inmiddels verhoogd naar 733.
Verder zijn 50 plekken voor asielzoekers ingevuld.

Deze pagina is gebouwd op 05/08/2024 08:41:33 met de export van 05/08/2024 08:26:04